Aktuella bolån och bolåneräntor 2019

Se dagsaktuella bolån. Lista över banker som erbjuder bostadslån.
 

Företag
Avgifter – information
Ansök
Företag
Mittbolån

Max belopp: 10 000 000 + kr
Startavgift: 0 kr
Ränta från: 1,35 %
Kontantinsats: 15 % av belopp
Övrigt: Betalningsanmärkningar kan vara OK.

AnsökLåneinformation:

Inget krav på fast jobb. Jobbar du deltid eller bara lite extra? Hos Mittbolån är det inget hinder för att ansöka om lån.

Företag
Hypoteket

Max belopp: 10 000 000 + kr
Startavgift: 0 kr
Ränta från: 1,28 %
Kontantinsats: 35 % av belopp
Övrigt: Alla får samma ränta!.

AnsökLåneinformation:

Hypoteket lånar ut upp till 65% av bostadens värde – helt utan förhandling

Företag

Max belopp: 8 000 000 kr
Startavgift: 0 kr
Ränta från: 1,46 %
Kontantinsats: 15 % av belopp
Övrigt: Köp behöver förmedlas via mäklare.

Ansök

Låneinformation:

ICA-banken erbjuder bolån till dig som ska låna till bostad. Du kan låna till hus eller bostadsrätt, samt att du även flytta ditt befintliga bolån hos en annan bank till dem.

Företag
Svea ekonomi bolån

Max belopp: 7 500 000 kr
Startavgift: 5 000 kr
Ränta från: 3,95 %
Kontantinsats: 25 % av belopp
Övrigt: Fast årsinkomst på minst 120 000 kr.

AnsökLåneinformation:

Inga dolda avgifter eller dolda räntekostnader – Snabb handläggning och snabb utbetalning – Behåll befintliga lån hos annan långivare om du vill.

 

Fakta om boräntor

För dig som ska köpa en bostad eller ska bygga en fastighet är bolåneräntorna av stor vikt. De allra flesta behöver ta ett bolån då det för många blir det den största affären man gör under sin livstid. Boräntan påverkas av reporäntan. Sedan 1993 har riksbanken i uppgift att sköta och främja den ekonomiska utvecklingen i Sverige och ett viktigt vapen för att kunna styra penningsvärdet är att justera reporäntan beroende på det allmänna ekonomiska läget i Sverige. Riksbankens målsättning är att inflationen skall ligga på 2 % om året.

Snittränta bolån

Huslån
Bankernas listräntor är vilseledande för konsumenterna tycker väldigt många inklusive Finansinspektionen som gärna vill ha en skärpning av reglerna hur bankerna skall presentera bolåneräntorna. Det som istället är relevant för konsumenten är snitträntan.
 
En snittränta ger en betydligt bättre överblick i vilken rabatt man kan få på sitt bolån. Skandiabanken är det första bolaget som aktivt valt att gå ut med snitträntan och under 2015 togs beslutet att alla banker måste redovisa sina snitträntor varje månad.
 
Vid sämre ekonomiska tider brukar räntan sänkas vilket ger lägre bolåneräntor. Motsatt ger en bra stabil ekonomi ett högre ränteläge. Väldigt förenklat kan man säga att reporäntan har till uppgift att agera som gas och broms inom samhällsekonomin. Riksbanken tar beslut om att höja eller sänka räntan cirka 3-6 gånger varje år.
 

Binda boräntan eller inte?

boforsakring
Detta är ett dilemma som de alla bolånetagare ställs inför. Ska man binda räntan eller inte? Det finns inget enkelt svar på den frågan. Kollar man på hur ränteläget sett ut de senaste trettio åren så har man definitivt vunnit på att lägga sig på en rörlig ränta.
 
Rent ekonomiskt under en längre period lär man spara pengar genom att ligger helt rörligt med sina bolån. Det finns dock andra aspekter som man bör väga in. Väljer man att binda sina lån så får man en säkrare ekonomisk väg framför sig så man vet hur mycket lånen kommer att kosta varje månad.
 
En gyllene regel om man ska binda sina bolån är att man gör det när ränteläget är lågt, när man tror att räntan är på väg att bottna kan det vara ide att binda räntan 2,3 eller kanske 5 år. Nu ligger ränteläget väldigt lågt historiskt sett och ska man ta ett bolån just nu kan det vara ett alternativ att binda räntan på en del av lånebeloppet.
 

Förhandla med banken

När det är dags att ta ett bolån och ska besöka banken finns det ett antal saker som man ska tänka på. Bankerna sätter räntorna baserat på reporäntan som vi gått igenom i stycket ovan. Dock är det så att de flesta bankerna tar ut en överkurs, det finns ett begrepp i bankvärlden som kallas räntenetto. Det är innebär att skillnaden mellan den räntan som bankerna lånar upp mot den ränta som slutkund får är det så kallade räntenettot.
 
Lånar banken pengar av riksbanken till 1 % ränta så hamnar oftast räntan ut mot kund runt 2,5-3 %. Det innebär att det alltid finns läge att pruta ned deras förslag. Nöj er inte med deras första förslag, det kommer garanterat att vara för högt. Beroende på vilka förutsättningar man har så kan man ofta få ner räntan så lågt som 0,3-0,5 % under deras listränta. Bankerna konkurrerar med varandra om bolånekunder och skulle man inte vara nöjd med det förslaget skall man ta sina papper vidare till nästa bank. Vill inte er huvudbank förhandla kommer det alltid finnas en annan bank som kan ge er ett bättre erbjudande.
 
Bankerna tjänar mest pengar på att ni binder era lån. Tänk på det. Förmodligen kommer dom att locka med låga räntor för binda räntan ett par år. Köp inte det rakt av utan var kritisk och ställ motfrågor. Ibland kan det som vi gått igenom ovan vara läge att binda räntan men inte alltid.
 

Amortera av bolån

Slutligen tar vi upp amorteringsfrågan. Hur mycket ska man amortera på lånen varje månad? Bankernas krav har historiskt varit ganska låga och i många fall har de inte ställt några krav på att man måste amortera. Bankernas synsätt håller på och förändras och SEB tog ett beslut för ett par år sedan att man måste amortera minst 1000 kr/månaden per lånad miljon. Man bör dock amortera av många olika anledningar. Genom att amortera lägger man pengar på sig själv och sin fastighet. Den dagen man ska sälja sin fastighet är det alltid bra att det finns ett övervärde på fastigheten. Om man vill renovera sitt hus är det också väldigt bra att man har en löpande amortering varje månad då det också ger ett extra låneutrymme ju mer man betalat av.