Vad kostar ett Privatlån / Blancolån?

Sök fram det privatlån utan säkerhet med låg ränta som passar era förutsättningar.

Lån under 25 000 kr? Sök snabblån istället här
 
 

Bank24 blancolån instruktioner

 
 

FAQ om blancolån

Fråga: Vad är ett blancolån?
Svar: Ett privatlån är ett lån upp till 600 000 kr som ges av banken utan säkerhet. Med utan säkerhet menas att kreditgivaren ej ställer någon säkerhet för lånet.  

Fråga: Hur lång återbetalningstid har jag?
Svar: Vanligtvis kan man själv välja om hur lång tid man vill betala av lånet. De allra flesta bankerna erbjuder en återbetalningstid mellan 1-15 år.  
 
Fråga: Jag har betalningsanmärkning?

Svar: Det finns kreditgivare som erbjuder dig blancolån trots att betalningsanmärkningar finns registrerade. Se en komplett lista vilka kreditgivare som ger lån med betalningsanmärkning här  
 
Fråga: När får jag lånet utbetalt?

Svar: Det beror på vilket sätt kreditgivaren använder för att identifiera dig. Används Bank-ID (E-leg) så går det betydligt snabbare än det traditionella sättet med kopia på ID-kort via fax eller post. Normalt tar det mellan 3-7 dagar.
 
Fråga: Vilken ränta får jag?
Svar: Räntan på privatlånet ni söker är alltid individuell. Det innebär att kreditgivaren granskar dina ekonomiska förutsättningar, de kollar på inkomst, skulder, övriga lån samt tillgångar. Ju mer kreditvärdig banken bedömer att du är desto lägre ränta får du då risken att låna ut pengar då blir mindre för banken.  
 

 

Bank24 blancolån i de andra länderna

Norgehttp://no.bank24.nu/forbrukslan/
Danmarkhttp://www.bank24.dk/blankolan/
 

Vi vill ha med alla Sveriges långivare.
Saknas det någon aktör tar vi tacksamt emot tips om andra lånföretag på e-mail: info@bank24.nu

Vad är ett privatlån?

Blancolån är ett lån utan säkerhet. Det finns därför inga krav på vad du ska använda pengarna till som du lånar. I vissa fall kan några krav ställas vad lånet får användas till. Qliro till exempel har som krav att du ej får låna till kontantinsats på bostad. Lånets storlek varierar mellan 1000 kronor och 600 000 kronor och återbetalningen är på 1-15 år, beroende på bank och önskad återbetalningstid.
 
Har du möjlighet att utöka ditt bolån är det alltid ett bättre alternativ än att ta ett privatlån utan säkerhet då räntan alltid är lägre på ett löpande bolån. Har man dock ej den möjligheten är privatlån det bästa alternativet. Var dock försiktig med vad ni lånar till och räkna alltid på den kostnaden som lånet kommer att ge innan ni tecknar er för lånet. En sund ekonomi och att pengarna räcker varje månad ger en trygg stabil bas att stå på.
 

Blancolån utan UC?

Att ta ett blancolån utan UC är svårt men möjligt på mindre belopp. På alla summor över 50 000 kr använder kreditgivarna upplysningscentralen (UC). Så begreppet privatlån utan UC är i praktiken möjligt enbart på belopp mellan 5000 kr upp till 50 000 kr. Att låna utan UC innebär att någon av de två kreditgivarna Bisnode eller Creditsafe kommer att ta kreditupplysningen på dig.
 

Blancolån ränta?

Vilken ränta kommer jag att få för mitt lån? Det är en vanlig fråga hos bankerna. Det finns inget enkelt svar på det utan att kreditgivaren har granskat din ansökan. Rent generellt ligger räntan på ett privatlån 2019 mellan 3-30% i effektiv årsränta. Vilken ränta du kommer att erbjudas beror på ett antal faktorer. Vilken inkomst har du? Har du en medsökande? Hur mycket pengar har du kvar efter dina fasta kostnader är betalade varje månad? Har du några betalningsanmärkningar?
 
Dessa faktorer är viktiga men det finns fler detaljer som kreditgivaren tittar på. Ju bättre ekonomi du har desto lägre risk kommer banken att ta genom att låna ut pengar till dig. Så lägst ränta får du alltid när banken bedömer risken som liten att du ej kan betala tillbaks lånet.

Råd och tips

Många använder blancolån som ett komplement när de ska köpa boende sedan bankerna införde krav på 15 % i kontantinsats. Lånar du till kontantinsats är jämförelse av lån viktig så du får så bra och låg ränta som möjligt. Tänk på att ett högt lån betalas i allmänhet tillbaks under flera år och kan bli onödigt dyrt vid en högre räntesats. Ju lägre ränta på ditt privatlån desto lägre kostnader varje månad för ränta och amortering.
 
Att låna pengar till resor kan kännas lockande när semestern närmar sig eller de mörka, kalla, regniga och snöiga månaderna är på intåg. Du bör ha i åtanke att en resa snabbt är över och inte har något värde om man bortser från minnen och avkoppling. Det är absolut inte fel att låna till en resa så länge du anser att du har råd och kan betala tillbaks lånet inom en kort period efter det att resan är gjord.

Drömmer om en båt via ett privatlån
 
Ansöker du om ett privatlån som ska användas till konsumtionsvaror så som elektronik, möbler, kläder och annat måste du se till varans värde och lånets återbetalningstid. Det är ingen bra idé att sitta kvar med ett stort lån lång tid efter det att varan är förbrukad. Se till att du tar ett lån som inte är större än att du kan betala tillbaks det inom det närmsta året när lånet ska användas för det här ändamålet.
 
Behöver du låna för att klara månaden? Lånar du till mat och för att betala räkningar så är din ekonomiska situation överbelastad. Du lever över dina tillgångar och med ytterligare ett lån förvärrar du din situation ytterligare. Det finns bra hjälp att få om du känner att du inte kan ta dig ur en svår ekonomisk situation. Varje kommun har gratis hjälp för dig med ekonomiska problem. Hitta din lokala skuldrådgivare här Du kan också läsa tips och råd under våra faktasidor. Där hittar du information på vad du själv kan tänka på och ändra om du har möjlighet, för att förbättra din ekonomi.
 

Ränteexempel blancolån:

Belopp: 100.000 kr
Löptid: 5 år
Individuell ränta: 3,95% – 35,00%
Effektiv ränta: 6,91%
Totalt att betala: 117.961 kr
Total lånekostnad: 17.961 kr

Det nominella ränteintervallet som Bank24 visar sätts individuellt baserat på din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.
 

Samla dina lån

Att samla sina mindre lån till ett större privatlån har blivit väldigt populärt senaste åren och för sig som har många mindre dyra lån är det absolut av stor vikt att få till ett samlingslån istället. Att samla lånen till ett stort lån kapa dina räntekostnader med tusentals kronor varje månad. Ofta kan man få en årsränta på mellan 5-10% och jämfört med snabblån som ofta ligger över 100 så finns det massor med pengar att samla sina lån till bästa ränta.
 

Kreditupplysning

Kreditupplysning skall enligt lag göras på alla blancolån. Upplysningen är inte enbart till för att säkerställa din betalningsförmåga till banken. Den är lika mycket till för dig som låntagare för att din ekonomi inte ska bli för belastad. I kreditupplysningen bedöms din betalningsförmåga utifrån dina inkomster och utgifter. Man ser om det finns några betalningsanmärkningar och kontrollerar dina personuppgifter.
 
Att företag som bedriver finansiell verksamhet måste göra en kreditprövning är en trygghet för dig som konsument. Skulle företaget inte följa de regler som gäller för kreditupplysning kan företaget bli bestraffad med böter.
 
Det finns olika kreditprövningar. När en kreditupplysning görs hos Upplysningscentralen registreras den. Kreditbolag och banker kan då se att det har gjorts en förfrågan. Har man för många UC registreringar vid en låneansökan kan det ses som en nackdel.
 
Många kreditinstitut använder sig av andra företag för att slippa att kreditprövningen ska bli registrerad av Upplysningscentralen. Bisnode och Creditsafe är två kreditbolag som gör kreditupplysningar som inte är anslutna till UC. Samtliga banker på belopp över 50 000 kr tar UC. Däremot snabblån utan UC finns det ett flertal kreditgivare som använder ovannämnda bolag.
 
Lånemäklare samarbetar med flera banker men vid en låneansökan registreras bara en UC prövning eftersom det handlar om ett lån även om du får flera låneerbjudande.
Skulle en kreditgivare inte göra en kreditprövning i samband med en ansökan så uppmanar vi dig att vända dig till en annan bank. Du kan också kontakta Finansinspektionen och förmedla uppgifterna om kreditbolaget till dem.
 

Ansökan

Du kan oftast göra en låneansökan på flera olika sätt. Idag är det vanligt att man gör den direkt på internet eller i mobilen, men det går för det mesta att få blanketter hemskickade eller göra ansökan via kundtjänst på telefon.
 
På internet är formulären enkelt utformade och det går oftast väldigt fort att fylla i sin ansökan. Man vill ha sitt lån snabbt och tänker kanske inte alltid på att läsa all information. Eftersom det är så lätt så hoppar man över det steget och klickar sig snabbt fram till skicka ansökan.
 
Kvinna funderar över blancolån och räntor

Läs alltid igenom villkoren! Ett lån är en förbindelse du gör till en kreditgivare och därför är det extra viktigt att du vet vilka villkor som gäller för ditt åtagande. Lånet är ditt ansvar som låntagare och det är din skyldighet att betala tillbaka summan du har lånat och de avgifter som kommer med lånet.
 

Återbetalningstid på privatlånet

Du kan alltid betala av ditt privatlån i förtid. Det tillkommer inga extra avgifter utan endast ränta fram till den dag då hela lånet är inbetalt. Det finns alltid möjlighet göra extra inbetalningar på en månad eller betala hela beloppet i en klumpsumma. Vill du betala hela beloppet direkt ska du kontakta din kreditgivare för att få uppgifter på ränta och kvarstående skuld.
 
För att slippa onödiga förseningsavgifter och dröjsmålsränta så ska alltid beloppet finnas hos företaget på förfallodatum för fakturan. Är fakturan inte betalt på angivet datum debiteras du en avgift, summan varierar mellan företagen men brukar ligga runt 60 kronor och sedan tillkommer även dröjsmålsränta där räntesatsen oftast är högre än din normala ränta.
 
Går fakturan vidare till inkasso blir avgiften mycket högre, runt 180 kronor. Har du fått ett inkasso är det viktigt att betala fakturan omgående så att den inte går vidare till Kronofogdemyndigheten. Skulle fakturan gå vidare till det steget så får du en betalningsanmärkning. Lånebeloppet belastas också då med en hög ränta och beloppet växer snabbt. Gör en avbetalningsplan hos Kronofogdemyndigheten så snabbt som möjligt. Du får då större möjlighet att kunna betala tillbaks din skuld än om den ligger och förräntar sig under en lång tid. Ju snabbare du betalar försvinner också din anmärkning.
 
Det tar 3 år efter färdigbetald skuld innan en betalningsanmärkning avregistreras hos kreditupplysningsföretagen. Har du skuldsanering avregistreras anmärkningen efter 5 år.
Det är inte Kronofogdemyndigheten som registrerar en betalningsanmärkning utan kreditupplysningsföretagen.

Villkor

Alla kreditgivare och banker ställer ekonomiska krav på dig som ansöker om ett lån. Kraven varierar beroende på bank och företag, men det finns krav som återkommer hos de flesta.
En fast inkomst är något man i princip måste ha vid en ansökan. Försäkringskassan och a-kassan räknas inte som en fast inkomst även om du får utbetalt pengar från dem varje månad. Summa på årsinkomst varierar från bank till bank så läs alltid igenom kraven.
 
Pengar som ges i handen till en man

Ofta varierar privatlånets ränta beroende på vilken inkomst du har. De som har hög inkomst och bra förutsättningar för ett lån har lättare att få ett privatlån med låg ränta.
En folkbokföringsadress och ett svenskt bankkonto i den sökandes namn är också vanliga krav. För att bankerna och kreditgivarna ska kunna betala ut lånet så behöver du ha ett personligt konto i en svensk bank. En folkbokföringsadress är en vanlig adress där du står skriven och kan ta emot post.
 
Svensk medborgare ställs alltid som krav, många har en gräns på att du ska ha varit svensk medborgare i 2-3 år för att kunna få ett beviljat lån.

Blancolån
Av: Jonas Larsson – Emma Larsson © Bank24
Innehåll: Lär dig allt du behöver veta om blancolån. Vad påverkar kostnaden och vilka faktorer använder banken för att sätta räntan. Vi ger dig verktygen när du behöver låna – du väljer själv!
Artikel uppdaterad: 2019-02-01